ШКІЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ - ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ

У режимі школи велике значення надається організації раціонального, збалансованого харчування відповідно до віку і стану здоров’я учнів.

У школі розроблені комплексно-цільові заходи організації і розвитку харчування учнів, якими передбачено:

- зміцнення матеріально-технічної бази їдальні;

- розширення сфер послуг для учнів і батьків;

- удосконалення різноманітності раціону харчування;

- виховання культури прийому їжі;

- пропаганда здорового способу життя.

У школі організованобезкоштовне гаряче харчування учнів початкової школи. Кожен прийом їжі, її енергетична цінність відповідають віку, стану здоров’я учнів, рівню енергетичних затрат та нормам харчування для загальноосвітніх шкіл.

Розумова напруга і велика фізична активність учнів під час перебування в школі супроводжуються енерговитратами. Для цього загально добова калорійність харчування і школі розподіляється таким чином: сніданок – 20%, а обід – 40% добової калорійності раціону.

Серед умов, які впливають на активну діяльність дітей, важливе місце займає правильна організація та додержання режиму харчування. У школі режим харчування учнів тісно пов’язан з режимом дня. Сніданок подають після першого уроку, обід – на великій перерві. Висококалорійний повноцінний сніданок і обід допомагають активному режиму дня учнів.

Харчування учнів організовано на основі циклічного перспективного меню, яке обов’язково погоджується державною санітарно-епідеміологічною службою. Перспективне меню складається з урахуванням сезонності (на зимово-весняний і літньо-осінній періоди року) та наявність сезонних продуктів, свіжий овочів, фруктів, ягід або консервованих фруктів, сухофруктів, квашених овочів, соків, варення. Як приправи і спеції у літний період широко використовується зелень (петрушка, кріп, селера та ін.), у зимовий – лавровий лист, сік лимону чи лимонна кислота, зелень, Медсестра постійно працює над правильним поєднанням продуктів і страв у кожному із прийомів їжі. Якщо на перше передбачено розсольник, овочеві супи, борщі, то на друге планується гарнір із крупів, макаронних виробів, комбінований гарнір, а також овочі. Перед обідом учні отримують, як правило, свіжі овочі або соління (моркву, цибулю, часник, помідори, огірки), щоб підвищити апетит, сприяти ліпшому засвоєнню їжі.

Питання організації харчування знаходиться на контролі ради школи, адміністрації та керівництва

Відсоток учнів, охоплених безкоштовними гарячими сніданками у початковій школі - 100%.

/Files/images/DSC_1171a.jpg/Files/images/DSC_1173a.jpg

Технологічне обладнання їдальні та харчоблоку в робочому стані. Шкільний харчоблок забезпечений в необхідній кількості посудом, миючими та диззасобами. Ведеться журнал контролю та бракеражу сировини, готової продукції, асортименту випічки (10-12 видів). Зберігання добових норм та продуктів забезпечується. Двотижневе меню затверджено адміністрацією школи та СЕС. Дотримання наближеного меню відповідає нормі.

/Files/images/SAM_2379.JPG

/Files/images/P6080952.JPG/Files/images/P6080953.JPG/Files/images/P6161112.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 1707