МАСЛЯНИЙ ТИЖДЕНЬ

Масляна походить від старовинного язичницького свята проводів зими, що зберігалося після прийняття християнства. Це перш за все багато ситної їжі, тому немає нічого заторного в тому, щоб в цей час поласувати, скуштувати самих різноманітних страв і не відмовляти собі ні в чому.

Головною їжею на Масляну є вареники з сиром і сметаною, але й гречані млинці на маслі або на смальці смажені - теж обрядова їжа в ці дні на Україні. Такі млинці або щось подібне печуть і інші слов'янські народи. Цей звичай ведеться здавен-давен, бо вже в св.Письмі слов'янською мовою цар Давид народові "даяша на млину сковородному".
У народі Масляну дуже любили, адже святкування з іграми й піснями тривало цілий тиждень. а які вареники з сиром та млинці готували в цей час! На Масляну влаштовували ігри , гойдалки, каруселі, каталися на ковзанах, діти гралися в сніжки. Багато пісень та жартів супроводжували цей тиждень. Останній день Масниці - це прощена неділя. У цей день треба було тричі сказати :"Прости мені", на що мала бути відповідь : "Хай Бог простить", тобто людина не брала на себе ролі судді, не мала вирішувати, чи прощати, чи ні.

Кiлькiсть переглядiв: 100